tiistai 11. syyskuuta 2012

VHH-dieetin neljäs päivä

Viikonlopun aikana tuli syötyä kaloreita vähän liikaa (olen kuitenkin ylpeä ettei mennyt ylilyönniksi vaan sain pidettyä edes jonkun kurin syömisissä) ja hiilihydraatteja ihan liikaa. Onneksi viikonloppu oli suunniteltu poikkeus, en siis ota/ottanut stressiä aiheesta. Hieman olen viilannut päivän syömisiä niin rajojen kuin niiden tavoittamisen suhteen.

20 % hiilihydraatteja päivässä tuntui olevan aika mahdotonta päästä ilman kovin radikaalia muutosta (en halua täysin karpata, tavoitteena vain pitää sokeriarvot ja painonnousu kurissa) joten nostin rajan 30 %:iin. Vastaavasti vähensin rasvojen ja proteiinien osuutta päivittäisessä energiansaannissa 35 %:iin. Raskausdiabeetikon päivittäinen energiansaantisuositus on 1800 kcal, itselleni olen asettanut rajan vähän vajaaseen 1700 kcal:iin kunnes painoasia on kunnossa, kuitenkin pääasiallinen pyrkimys on olla ylittämättä tuota 1800 kcal:ia. Tässä neljännen päivän hieman viilattu ruokapäiväkirja:

AAMIAINEN:
Kaurapuuroa mustikoilla, maitokahvi ja vitamiinit: 127 kcal (19 % prot, 65 % hh, 16 % rasvaa, 4,5 g kuituja), verensokeri ennen ateriaa 4,8 ja 1 h jälkeen aterian 6,2.

LOUNAS:
Ruisleipää (4 siivua, päällä levitettä, salaattia, juustoa, savukalaa tai kalkkunaleikettä), tomaatti ja bulgarian jogurtti mustikoilla: 650 kcal (21 % prot, 36 % hh, 43 % rasvaa, 17 g kuituja), verensokeri ennen 4,3 ja 1 h jälkeen 6,8.

VÄLIPALA:
Pähkinöitä kourallinen ja (kotimainen) omena: 197 kcal (9 % prot, 22 % hh, 69 % rasvaa, 2 g kuituja), verensokeri ennen 3,8 ja 1 h jälkeen 5,1.

PÄIVÄLLINEN:
Nakkisoppa (kalkkunanakkeja, porkkanaa, lanttua ja purjoa, perunat siivilöin omalta lautaselta Eelikselle) ja lasi maitoa: 226 kcal (43 % prot, 35 % hh, 22 % rasvaa, 2,6 g kuituja), verensokeri ennen 3,7 ja 1 h jälkeen 4,4.

ILTAPALA:
Soijajogurttia mustikoilla ja lasi maitoa: 255 kcal (40 % prot, 38 % hh, 22 % rasvaa, 4,5 g kuituja), verensokeri ennen 4,7 ja 1 h jälkeen 5,1.

Yht. 1494 kcal (27 % prot, 37 % hh, 22 % rasvaa, 31 g kuituja)

Selkeä parannus jo ensimmäiseen päivään, mutta vielä pitää viilata. Aion vaihtaa aamiaisen (puuron sijaan jogurttia raejuustolla ja marjoilla) ja lounaalta vähentää leivän määrän puoleen (lisään mukaan omenan ja leivän päälle aina jotain proteiinipitoista, nyt lounas on ollut vähän liian tuhti tunne mahassa). Energiaa tuli tankattua vähän vähänlaisesti, mutta päivälliselle täytyy lisätä ruokaa, nyt mummu oli tehnyt valmiiksi ruoan ja varannut leipää keiton kanssa, valitettavasti täytyi kieltäytyä leivästä tällä kertaa.

Selkein muutos jonka huomasin itsessäni aika pian oli, että enää en hikoile niin paljoa, varsinkaan öisin. Tietysti ilmatkin on viilenneet, mutta meidän makkari ei juurikaan. Enää en kuitenkaan herää aamuöisin hikilammikkooni (peittona on pelkkä pussilakana) vaan peitto saa olla koko yön päällä. Myös valkovuodon määrä on vähentynyt huomattavasti! Muista kropan eritteistä olen huomannut, että maha ei ole enää jatkuvasti löysällä, vaan kakka on kiinteää (tästä kiitos päivittäisen kuidunsaannin pitäminen 25 g:n minimissä). Painokin on tippunut nyt kilon (huom! edellisessä neuvolassa painoa oli tullut lähes 1,5 kg / viikko!!! Ja täysin kirkkain silmin väitän, että tämä on tapahtunut minun huomaamatta asiaa!). Vaikka tippunut paino on varmasti nesteiden poistumista, en ole huomannut eritystä turvotusta (sen ”normaalin” turvotuksen lisäksi joka minulla on ollut jo pidemmän aikaa raskauden aikana).

Mieskin on innolla mukana dieetissä, mikä helpottaa suunnattomasti ruokailujen suunnittelua. Mummu ei ole toistaiseksi ollut niin innoissaan, tivasi minulta että ”No mitä sä sitten voit syödä?!”, kun kerroin että jätän pois perunan, pastan ja riisin, sekä vältän sokereita ja muita viljoja kuin ruista. Joku puolustusreaktio varmaankin, vhh-ruokavalio kun ei ole mummulle täysin vieras asia vaan on itsekin parantanut elämänlaatuaan kyseisellä menetelmällä. Eelis syö tietysti ihan normaalisti, samaa ruokaa kuin mekin ja arkisin mummu tekee lounaaksi kotiruokaa. Täytyy kuitenkin mainita, että Eelishän syö mielellään aterialta ensin lihat, sitten vasta kasvikset :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti