keskiviikko 17. elokuuta 2011

Kakkahommia

Olen kuullut, että pottaharjoittelun voi aloittaa sitten kun lapsi alkaa istua. Niinpä meille käytiin ostamassa potta pari viikkoa sitten. Viime viikolla testattiin ensimmäisen kerran, mutta Eelis ei tykännyt yhtään, pari kertaa koitettiin. Eilen yritin uudestaan ja nythän siinä istuminen oli ihan ok (tietysti tuettuna ja vähän kannattelin ettei ihan koko painollaan vielä siinä istu, tottuu vähän siihen miltä siinä tuntuu istua). Tuli pissikin sinne. Ja vielä toisenkin kerran myöhemmin. Ja tänään aamulla tuli aamukakka ja -pissikin pottaan! Ja nyt jo kannattelin vähemmän.

Pottailun aloitusta on varmasti helpottanut tämä neljän kuukauden pissitys ja kakatus pönttöön. Ja varmaankin myös kestovaippailu. Ja se, että Eelis on poika (pojat kuulemma mielellään pissaavat ilmakylpyjen aikana, tosin niin kuulemma tein minäkin). Äitinihän alkoi puhua pissityksestä jo Eeliksen ollessa kuukauden ikäinen. Sivuutin hänen puheensa täysin, sillä en uskonut niin pienen vauvan tajuavan pissityksen saloja.
Kun Eelis oli kahden kuukauden, menimme käymään vanhempieni luona ja äitini näytti miten pissitys tapahtuu. Ja Eelis tajusi jo muutaman kerran jälkeen miten pissittäminen toimii. Eelis alkoi myös mielellään kakata pönttöön, alkoi heti ähistää pieruja kun mentiin pissitysasentoon. Äitini sanoin: "Pissin ja kakan jälkeen kehutaan kuin koiraa". Jossain vaiheessa Eelis alkoi selkeästi jo pidättää pissaa ja kakkaa pieniä aikoja, meillä kun vaipanvaihto(kin) tapahtuu yleensä aikalailla samoihin kellonaikoihin.

Tietenkään ihan jokaisella kerralla ei pissiä tule, eihän se aina voi pissattaa. Tai jos väsyttää niin ei jaksa keskittyä. Silloin Eelis alkaa nopeasti venkoilla ja ynistä, eikä yhtään halua olla pissitysasennossa. Eikä aina voi olla vaihtamassa vaippaa samoihin kellonaikoihin (esim. reissussa), mutta nämä poikkeamat eivät ole tehneet hallaa meidän pissa/kakkapuuhiin. Ja meillä ei oteta paineita vaikka se kakka tulisikin vaippaan, enkä missään nimessä oleta että Eelis tulee nyt ja aina toimimaan näin hienosti kakka-asioissaan, varmasti tulee takapakkia jossain vaiheessa.

Eikä se pissittäminen ole aina helppoa, asento ei pitäjällä ole kovin ergonominen (ks. pissityspostaus aiemmin) ja oma selkäni kipeytyikin alkuun nopeasti. Ja aikaa ja hermojahan se vaatii kököttää vessassa, alkuun siellä saatettiin olla vartinkin verran! Ja eihän se pissasuihku osu aina (eli useinkaan kun äiti ei osaa tähdätä) pönttöön, joten sottaista se on myös. Onneksi meillä on kuitenkin fiksu poika joka tajusi nopeasti missä tästäkin asiassa on kyse ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti