lauantai 25. syyskuuta 2010

Painosta

Itseäni vähän pelottaa tuo painoasia. En ole mikään ihan hoikka luonnostani, ihan normaali (vaatekoko M tai 38, tissit vaativat aina kokoa suurempaa paitaa koska ovat DD80/F75 (eli paidoissakin tuo M tai 38), housut eli perse istuu hyvin tuohon samaan kokoon). Painoa on aina ollut enemmän kuin ulkomuoto antaa ymmärtää, sillä olen melko lihaksikas. Ja nuorena kun ei ollut lihasta, painoin edelleen monta kiloa enemmän kuin kukaan olisi uskonut, vaikka olin hoikka.

Nyt painoa on päivävaa'an mukaan (yleensä mittaan aamupainon, mutta neuvolassahan en ole käynyt aamulla joten sinne tulee aina päiväpaino) 75,2 kg. Lähtöpaino oli 67,2 kg. Moneen vuoteen en ole painanut alle 65 kg, edes silloin kun treenasin päivittäin ja vahdin syömisiäni. Nyt paino on aiemmissa neuvolamittauksissa ollut 71,2 kg ja 71,4 kg. Kiloja on tullut siis ihan liikaa, mitä en ymmärrä. Ilmeisesti kerrytän nestettä itseeni todella helposti kun hormonitasapaino muuttuu. Ja tietysti en tiedä kuinka paljon kotivaaka antaa eri painoa kuin neuvolan vaaka.

Syön terveellisesti, etenkin nyt kun karkki ja sipsit ei juurikaan enää maistu. Tässä on normaali  esimerkki ruokailuistani arkena:

aamupala:
4-viljan puuroa veteen ja 1/2 dl pakastemarjoja
kahvi ja loraus rasvatonta maitoa
actimel
raskausvitamiini
puoli lasia vettä

välipala:
pikapuuro (pirkka) tai
jogurttia (vähärasvaista) ja mysliä
kuppi teetä

lounas:
ruokalan lounas, esim.
puoli lautasellista erilaisia salaatteja
1,5 dl riisiä tai kaksi perunaa
kauhallinen kastiketta
kaksi hapankorppua oivariinilla
lasi rasvatonta maitoa
lasi vettä

välipala:
jos ehdin, syön vielä töissä hedelmän

välipala/päivällinen:
harvoin syömme toista lämmintä ateriaa, joten usein tämä on seuraava:
kaksi ruisleipää
neljä siivua juustoa (15 % polar)
neljä siivua kalkkunameetwurstia
kurkkua tai tomaattia
iso lasi rasvatonta maitoa
tarvittaessa ruokaisuuden lisäykseksi paistettu kananmuna tms.

iltapala:
hedelmä tai
jogurttia (vähärasvaista) ja mysliä/all braneja tai
edellä mainittu leipä ilman kananmunaa

Lisäksi juon vettä päivän mittaan. Kahvitunnilla saatan syödä esim. yhden keksin tai pullan jos on tarjottavaa, todella harvoin muuten mitään herkkua. Joskus jäätelöä kotiin tultua, harvoin "pikaruokaa" kuten hornetteja tms. päivällisenä. Hampurilaisravintoloiden ruokia syömme ehkä kahdesti vuodessa, pitsaa ehkä neljästi vuodessa. Viikonloppuisin aamupala on runsaampi (kuten leipävälipala), en syö välipalaa ennen lounasta ja aiemmin olen saanut ostaa itselleni yhden sipsipussin tai karkkipussin viikossa, mutta nyt sekin on jäänyt. En syö punaista lihaa ollenkaan ja rakastan kasviksia.

Liikunta on keventynyt huomattavasti raskauden myötä, mutta käyn kerran viikkoon kobudossa (1-1,5 h monipuolista liikuntaa jossa tulee usein hieman hiki), sekä 1-2 kertaa Body Balancessa sekä satunnaisesti kuntosalilla. Nyt kun matkailu ja huono olo on helpottanut/helpottaa, tarkoituksenani on liikkua viikossa vähintään kolmesti, tietysti jaksamisen mukaan. Kuljen portaat (työhuoneeni on neljännessä kerroksessa) aina ylöspäin, paitsi poikkeustapauksissa, esim. jos kannettavaa on paljon.

Tietysti voisin kieltäytyä kaikista herkuista, mutten haluaisi :D En kuitenkaan usko sen olevan ratkaisu tähän painon nousuun, sillä en syö herkkuja edes päivittäin saati suurina määrinä. Täytyy ottaa tämä puheeksi neuvolassa, sillä pelkään raskausmyrkytystä.
Myös verenpaineeni ja kolesteroliarvoni ovat aina olleet koholla, verenpaine kulkee suvussa ja kolesteroli selittyy sillä, että hyvän kolesterolin määrä on niin suuri, että oikeasti minulla on hyvä kolesteroli.

Tämä painoasia ottaa minua pattiin, sillä tiedän syöväni superterveellisesti ja harrastan liikuntaa, mutta silti olen "läski" ja BMI on aina lähellä lihavaa. Olen ajan ja iän myötä itse tottunut tähän, vaikka aikanaan se oli vaikeaa. Mutta nyt kun joku muukin (eli neuvola) seuraa painoani, alkaa ahdistaa. Etenkin siksi, että moni tuijottaa edelleen BMI:tä, vaikka se ei kerro mitään, antaa vain suuntaa, ja minun tapauksessani se on väärä!

Ehkä ahdistelen turhaan, ehkä en. Kuitenkin nyt vähän harkitsen herkkujen kokonaan pois jättämistä ainakin toistaiseksi. Vaikka tiedän, että jos minun tekee mieli sitä suklaata, voin syödä sen yhden patukan kerran kahdessa viikossa, tai jotain. Niin kuin äsken söin kaksi palaa miehelle tuodusta tobleronesta, ja heti helpotti makeanhimo, eikä edes tee mieli enempää :)

Eniten pelkään saavani painoläksytyksen, sillä muistan edelleen elävästi, kuinka terkkari yläasteella sanoi minulle "Et taida paljoa seurata mitä syöt" vaikka olin ruumiinrakenteeltani hoikka, josta seurasi liiallinen painon tarkkailu ja muiden asioiden kasaannuttua päälle masennus ja todella huono itsetunto. Kaikesta muusta olen selvinnyt, mutta tuo paino on minulle edelleen todella herkkä asia. Pelkään meneväni äärimmäisyyksiin, ja eniten pelkään tulevan lapsen terveyden puolesta, sillä haluan jo nyt masuaikana tarjota myttyselle monipuolisen ja tasapainoisen ravinnon sekä itselleni tasapainoisen mielen ilman turhia huolia.

2 kommenttia:

  1. Mielestäni syöt tosi hyvin. Ainoa asia mikä pisti silmään oli hiilareiden määrä. Jugurtti on oikea hiilari-pommi (sisältää tosi paljon sokeria). Parempi vaihtoehto on esim. maustamaton rahka+marjoja. Bananissakin on yllätävän paljon hiilareita...Itse sain painoa alas jättämällä nopeat hiilarit pois, eli esim. pasta, vaalea leipä, peruna, riisi, maustetut jugurtit yms.
    Oops, tarkoitus ei ollut saarnata...anteeksi ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ihan tosi paljon huomiostasi, täytyy alkaa keskittyä hiilareiden vähentämiseen jos tämä paino vaan jatkaa nousuaan :)

    VastaaPoista