keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Meidän perheen ruokapolitiikka

Luin tässä taannoin monestakin (kotiäiti)blogista perheiden ruokapolitiikasta. Moni kaipasi vinkkejä vaihtelevaan mutta yksinkertaisiin ruokiin, jotka maistuvat niin aikuisille kuin lapsille. Verskin blogista taas luin mahtavan vinkin (perhepäivähoitajilta bongattu) uuniruoista.

Viime syksyn aikana työstin meidän perheelle ruokamenun. Otin muutaman eri "teeman" ja yhdistelin niistä erilaisia kokonaisuuksia viideksi viikoksi, niin että ruokaa tehdään viikolla joka toinen päivä (seuraavana päivänä syödään edellisen päivän ruokia tai pakastetuista ruoista) ja viikonloppuisin vähän "erikoisempaa" jälkiruokineen. Sitten lätkäisin nämä viisi viikkoa peräjälkeen excelistä löytyvään valmiiseen kalenteripohjaan, näin sain aikaan meille seuraavan vuoden (!) valmiiksi suunnitellun ruokamenun. Aikaa tämän toteuttamiseen meni monen monta päivää (pari tuntia päivässä) mutta nyt ei tarvitse miettiä mitä sitä tekisi ruoaksi.

Tosin nyt oman haasteensa ruokamenuun toi raskausdiabetes ja VHH-ruokavalio, pääosin olen korvannut lisäkkeet kasviksilla. Muuten systeemi on ollut varsin toimiva ja auttanut hurjasti ruokaostoksia suunnitellessa (käymme kaupassa kahdesti viikossa, maanantaisin ja torstaisin). Jos jotain unohtuu tai loppuu, käydään lähikaupassa. Ruokaan menevä rahakin on pienentynyt huomattavasti kun ei tule niin usein/paljon heräteostoksia ja kun ostaa kerralla enemmän.

Jos joku haluaa kokeilla oman "ruokamenun" suunnittelua, niin näin se meillä toimi:
  • lounas: salaatti/keitto
  • päivällinen: höyrytettynä (meillä ei juurikaan keitetä)/paistettuna/uunissa/grillissä/muuta

  • liha: kalaa (kaksi kertaa viikossa)/kanaa/kalkkunaa/kasvis/muuta (itse en syö punaista lihaa mutta Eelis ja mies kyllä syö)
  • lisäke: kasviksia/riisiä/pastaa tai makaronia/perunaa/nuudelia/ohraa 

Näistä yhdistelin erilaisia kokonaisuuksia viikon kerrallaan, esim.
  • maanantaina ja tiistaina lounaaksi kanasalaatti, päivälliseksi makaroniruoka uunissa (esim. makaronilaatikko)
  • keskiviikkona ja torstaina lounaaksi kalakeitto, päivälliseksi paistettu kalkkunawok nuudelilla
  • perjantaina lounaaksi perussalaatti, päivälliseksi höyrytettyjä kasviksia ja uunikalaa
  • viikonlopun "erikoisuutena" tortilloja tai grillattua ruokaa, jälkkäriksi juustokakkua, sunnuntaisin syödään jääkaapin jämät
 
Lounaasta pyrin viikolla tekemään kevyen ja nopean, vaihdellen keittoa ja salaattia joka toiselle/kolmannelle päivälle. Eelis ei tykkää salaateista joten poika syö edellisen päivän ruokaa tai purkista jos itse syön salaattia. Päivällinen sitten aina ruokaisampi ja lämmin.

Ja jos joku päivä ei teekään menun vaihtoehtoa mieli, niin sou not! Menun ajatuksena on vain olla suuntaa antava, enkä ole kirjannut tiettyjä ruokia, vain sen että mitä valmistan ja miten (esim. makaroniruoka uunissa, voi olla siis makaronilaatikkoa tai keitettyä pastaa ja uunilihaa tms.).

Luulen, että erityisesti kahden pienen lapsen kanssa kotona ollessa aivot ei pysty keksimään monipuolista ja vaihtelevaa ruokaa meillä, joten valmiiksi suunnitellun menun kanssa arki helpottuu ja ruokastressi vähenee :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti