maanantai 27. elokuuta 2012

1,5 veen vessassakäynti

Meillä alettiin pissittää Eelistä parin kuukauden ikäisestä ja käytimme pääosin kestovaippoja ensimmäisen vuoden. Heti kun Eelis oppi istumaan, aloimme käyttää pottaa. Pottailusta ei koskaan ole tehty suurta numeroa ja pääosin Eelis on mielellään tai ainakin suurempia vastustelematta käynyt potalla. Pienenä taka-ajatuksena on koko ajan ollut, että näin Eelis oppisi nopeasti kuivaksi.

No, kyllähän meillä pottailut onnistuu edelleen ihan ok:sti. Sanotaan että noin joka kolmas kerta pottailu ei kiinnosta ja Eelistä alkaa kiukuttaa kun pitäisi mennä vessaan. Valtaosan ajasta kun kysytään "Onko vessahätä/pissahätä/kakkahätä?", Eelis pudistaa päätään ja lähtee karkuun. Ja aina silloin tällöin se pissa/kakka tulee minuutin päästä sinne vaippaan.

Eelis toki tunnistaa usein pissahädän ja kakkahädän ja onhan se ihan ymmärrettävää että kesken leikin pieni poika ei hätää huomaa. Pääosin kakat saadaan pottaan (kun käydään vessassa lounaan/päivällisen jälkeen) mutta silloin tällöin kakkakoneen ajantaju on hukassa ja kakka tulee päikkyjen/ulkoleikkien aikaan. Tai tulee kerran tai harvoin ei ollenkaan.

Silloin tällöin Eelis sanoo itse "Kakkka" (joka täytyy osata erottaa "kka kka":sta, joka taas tarkoittaa hiekkakakkuja) ja silloin on noin 15-30 sekuntia aikaa päästä potalle. Mummulassa Eelis on hakenut mummun pari kertaa vessaan ja silloin on ollut pissahätä. Kotona Eelis ei ole hetkeen ilmaissut vessahätäänsä, ei edes viikonloppuisin.

Jossain vaiheessa Eelis oli lähes kuiva aamulla herätessään ja täysin kuiva päikyiltä herätessään, nyt vaipassa usein on enemmän tai vähemmän pissiä. Yövaipan lisäksi päivällä menee yleensä noin 2-3 housuvaippaa päivässä.

Olisihan se niin paljon helpompaa (etenkin sitten kun vaipatettavia on kaksi) kun ne pissat ja kakat tulisivat sinne pottaan/pönttöön, mutta en ole kuitenkaan ottanut asiasta sen suurempaa paniikkia. Asia on niin paljon itsestäkin kiinni, aina ei vaan ehdi/muista viedä Eelistä potalle parin tunnin välein. Kyllä se poika alkaa siellä vessassa käymään sitten kun on siihen valmis. Sanomattakin lienee selvää että muut harppaukset kehityksessä vievät tilaa vessaopettelusta. En edes tiedä mikä on se "normaali" aika näiden asioiden oppimiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti