keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Imetyksestä

Imetys ja äidinmaito on sitten kummallinen juttu. Joku suositus on, että kaksivuotiaaksi imetettäisiin, joku että kun ensimmäinen hammas tulee, olisi imetys hyvä lopettaa (???). Lehmän maitoa saa alkaa käyttää 10 kk iässä mutta vauvajogurtteja voi alkaa käyttää jo 5 kk iässä (niissähän on siis myös maitoa [hyla]).

Äiti  on jo jonkin aikaa huolehtinut: "Entä jos se maito loppuu yhtäkkiä? Mitä Eelis sitten juo?".

Itse olen koittanut ajatella, että imetän niin kauan kun maitoa riittää ja Eelis sitä imee. Mietin kuitenkin, että pitäisikö alkaa jo kiiruhtaa maitotuotteita (ollaan syöty vauvajogurtteja vähän aikaa ja maisteltu raejuustoa). Imetän nyt jokaisen ruokailun päätteeksi ja aamusella kerran, yhteensä siis kuusi kertaa päivässä. Pääosin Eelis hörppäisee hyvin tissiä mutta joskus masu on niin täys tai huomio liikaa muualla, että maito ei maistu. Sitten mennään vaan leikkimään, en tuputa tissiä väkisin.

Internetsin maailmassa kun on niin monta ihmeellistä asiaa, että olen miettinyt kasvatanko tissivauvaa, niin moni kun lopettaa imettämisen näillä main. Ehkä antaa enää vain iltatissiä jos sitäkään. Jotenkin olen/olin ajatellut niin, että imetän niin kauan kun Eelis tissiä syö. Kun ei vieroksu kumpaakaan tissiä ja mielellään hörppää, kaiken lisäksi kun vielä maitoa riittää, niin miksi en tarjoaisi lapselleni vasta-aineita. Nehän on se syy miksi äidinmaito on ylivoimaista ja uskon, että imetyksen (onnistumisen) ansiosta meillä ei ole sairastettu kuin mieto flunssa kahdesti.

Samalla mietin, että kun tässä haaveilen siitä toisesta lapsesta, niin jos raskaudunkin sitten aikanaan nopeastikin ja maidontulo loppuu sitten sen myötä, riistänkö Eelikseltä ja itseltäni imetyksen onnen? Itselleni imetys ei ole koskaan ollut varsinaisesti miellyttävää, joskaan ei repulsoivaakaan. Aluksi se tietysti sattui, samoin tiehyttukoksen aikaan, muuten se on ollut vain... imetystä. Olen ollut äärimmäisen onnellinen ja kiitollinen siitä, että imetys on onnistunut ja maitoa riittänyt, mikään itsestäänselvyys se ei ole koskaan ollut. Alusta asti olin ajatellut imettäväni niin kauan kun vaan se onnistuu. Olen muissakin asioissa edennyt lapsentahtisesti, mutta entä jos se maito tosiaan loppuu ennenkuin Eelis olisi valmis?

Ja jos se toinen lapsi tulee, ja imetys onnistuu silloinkin, niin haluaisin edelleen imettää mahdollisimman pitkään. Mutta onko se sitten epäreilua Eelistä kohtaan, häntä kun en sitten olisi imettänyt niin pitkään? Ravinnollista arvoahan maidolla ei isommalla vauvalla enää ole mutta se henkinen arvo (sekä lapselle että äidille) on mielestäni sitäkin suurempi. On se vaan ihanaa kun vauva rauhoittuu syliin. Niin no, kai se isompana sitten rauhoittuu muutenkin kuin tissille :D

Samalla sitten mietin, että entä jos itselläni imetys toimiikin ehkäisynä? Haluaisin Eelikselle sisaruksen pienellä ikäerolla, mutta entä jos Eelis haluaakin syödä tissiä sinne kaksivuotiaaksi? Mikä oikeus minulla on lopettaa imetys "vain" siksi, että minä haluan toisen lapsen?

Ihme ajatuksia, vaikeaa pukea sanoiksi. Mutta tällaisia olen miettinyt jo jonkin aikaa.

6 kommenttia:

  1. En ole ihan varma, mutta mielestäni vain täysimetys toimii ehkäisynä. Ja ei raskaaksitulo maitoa kai lopeta? Se saattaa muuttaa makua, mutta jos Eelis ei siitä loukkaannu, voitte hyvin jatkaa. Paitsi joillekin imetys saattaa aiheuttaa supistuksia..? Ja voitko imettää sekä Eelistä, että pikkuvauvaa?

    Olen miettinyt näitä samoja, vaikka Nestori on vasta reilu 3 kk :) Nyt tuntuu siltä, että imetän niin kauan kuin hyvltä tuntuu. Vaikka kahta lasta samaan aikaan.

    Kerro sit mihin päädyt :)

    Osaako Eelis juoda mukista/pullosta? Jos maito loppuisi yhtäkkiä, voisiko Eelis juoda korviketta? Nekin on lehmänmaitopohjaisia vissiin?

    VastaaPoista
  2. Se voi olla että vaan täysimetys toimii, vaikka siis imetyshän ei toimi ehkäisynä. En tiedä miten se maito toimii isolle ja pienelle vauvalle kun maidon koostumushan on eri. Muuttanee makuakin.

    No, ehkä sitten kun sen aika tulee, Eelis päättää itse mitä tekee, voihan se tosiaan olla että maidon maku muuttuu niin ettei Eelis enää sitä halua. Ja toki jos nyt yhtäkkiä maito loppuisi niin korviketta olisi vielä käytettävä. Siinä vaan huolin siitä, että kun sekin on eri makuista, että joisiko Eelis sitäkään.

    Pullosta juominen ei onnistu, nokkamukia on vaan kiva heilutella. Hörppyyttäminen toimii parhaiten, tosin sitäkään ei ihan kamalasti harrasteta, ainakaan veden kanssa. Vesi on pahaa :D

    Nämäkin lienee niitä ongelmia jotka ratkeavat sitten kun niiden aika tulee, ja ratkeavat vielä ihan itsestään. :)

    VastaaPoista
  3. Ihan totta, että "ongelma" ratkee varmaankin itsellään :) Ja eihän vielä ole edes mitään ongelmaa :D Me ollaan niin hyviä: pohditaan mahdollisia ratkaisuja, ennen kun edes mitään on huonosti! Ja luultavasti mitään ongelmaa ei tulekaan.

    VastaaPoista
  4. Eipä se täysimetyskään mikään sataprosenttisen varma ehkäisykeino ole. Juuri sen takia niitä kumeja äitiyspakkauksista löytyy ja äideiltä kysellään synnytyksen jälkeen siitä, miten he ovat ehkäisyasiat meinanneet järjestää.

    VastaaPoista
  5. Hei soita imetyksen tukipuhelimeen jos sua miåetityttää noi asiat. Mä oon saanut sieltä ainakin aivan verrattoman määrän hyviä ja asiallisia neuvoja!

    VastaaPoista