tiistai 25. lokakuuta 2011

Pottailusta

Milla (ja jokunen muukin) kyseli että miten meillä pottailu on aloitettu kun Eelis osaa jo niin hienosti tehdä pissat ja kakat pottaan.

Meillähän "vessaharjoittelut" alkoi pissittämisellä puoli vuotta sitten Eeliksen ollessa kaksi kuukautta, uskon sen olleen suuri apu pottailun aloitukseen. Samoin kuin kestovaippailun, kestovaipat kun tuntuvat märälle paljon nopeammin kuin kertakäyttöiset vaipat.

Pottailuharjoitukset aloitettiin heti kun Eelis oppi istumaan. Istutettiin poika potalle jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä, ja niin tehdään nytkin, aina kun se on mahdollista. Jos (ja usein kun) se pissa/kakka tulee pottaan, kehun Eelistä ja yhdessä kurkataan aina mitä sinne pottaan on tullut. Nykyään Eelis nouseekin seisomaan kun on valmis ja itse kurkkaa pottaan. Koskaan ei pottailla kiireessä vaan tilanteesta pyritään tekemään rauhallinen. Eeliksellä on yleensä myös joku lelu mitä tutkia potalla istumisen aikana.
Ja äitini opetti Eeliksen vetämään vessan, eli kun pottaan on tullut jotain, huuhdotaan se pönttöön ja sen jälkeen nostetaan Eelis pöntön kannen päälle seisomaan ja yhdessä vedetään vessa. Siitä Eelis tykkää ja se toimii vähän kuin "palkintona".

Eelis myös yleensä ilmoittaa kakkahädästä ähkäisemällä pari kertaa. Tietysti silloin täytyy olla nopea liikkeissään, että ehditään potalle ennen kun se kakka tulee, kovin kauaa Eelis kun ei pidättele. Ja jos Eelis on jo kakkaamassa, annan pojan kakata rauhassa vaippaan enkä ala kesken kaiken riuhtoa vessaan. Joskus vaippaan ehtii tulla pieni pökäle ja loput tulee pottaan, usein kuitenkin koko kakka tulee pottaan.

Alussa tuli kausia että Eelis ei halunnut istua potalla ollenkaan, ja silloin pottailusta pidettiin taukoa. Siinä välissä pissitettiin normaalisti pönttöön ja viikon tauon jälkeen koitettiin uudestaan. Ja jos Eelis on liian väsynyt, ei pottailu maistu ja silloin ei edes yritetä. Pottailusta ei tehdä eikä ole koskaan tehty suurta numeroa, jos se kakka tulee vaippaan, se ei haittaa mitään. Missään nimessä meillä ei kaikki tarpeet tule aina pottaan enkä oleta niin tapahtuvankaan ihan hetkeen.

Ja täytyy aina muistaa että Eelis on sellainen vauva joka omaksuu nopeasti uusia taitoja ja kokeilee mielellään kaikkea uutta ennakkoluulottomasti. Meidän onneksi tämä koski myös pottailua. Pääasiahan on, että se kakka tulee eikä jää suolen mutkaan jumiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti