perjantai 28. lokakuuta 2011

Maaginen korvatulppa

Meillä oli eilen 8 kk neuvolalääkäri. Ennen lääkärin tapaamista terveydenhoitaja otti Eeliksen mitat ja hyvin lyhykäisesti ehdittiin jutella Eeliksen yöllisistä heräämisistä. Lääkärin kanssa sitten vähän enemmänkin, tosin mitään uutta ei tullut. Neuvoivat miestä hoitamaan yöheräämiset jonkin aikaa kunhan jää vapaille ja minua lepäämään, mahdollisesti toisessa huoneessa. Juuri niinkuin olemmekin suunnitelleet. Lääkäri sanoi meidän molempien näyttävän väsyneiltä ja terkka sanoi että juuri katkonaiset yöt ovat ne mikä syö ihmistä. Ja kuulemma 10 kk on se ikä, jonka jälkeen lapsi ei tarvitse yömaitoa ollenkaan.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun joku sanoo että näytän väsyneeltä. Neuvola oli heti aamusta ja vaikka en millään lailla halua vähätellä miehen väsymystä, hän on aina aamuisin väsyneen näköinen. Ja toisaalta sanoo ettei ole sen väsyneempi ja valvoo vapaaehtoisesti puoleen yöhön joka ilta. Vaikka tokihan mieskin varmasti on väsynyt, nukkuisi aamulla mielellään pidempään (niinkuin minäkin ;).

Mutta jotenkin tuo ulkopuolisen huomio väsymyksestäni osui ja upposi. Kävelin vaunulenkin kotiin tullessa Eeliksen nukkuessa aamupäikkäreitään. Kun pääsin kotiin, kamala väsymys iski. En ehtinyt aamusta torkkua enää ja olin itkun partaalla koko aamupäivän, väsymys tuli niin kokonaisvaltaisena. Levitin sohvasta sängyn ja koitin makailla siinä ja istuskella lattialla Eeliksen leikkiessä ympärillä (päällä). Odotin vain Eeliksen seuraavia päikkäreitä, että pääsisin itsekin nukkumaan. Ruoka olisi ollut valmiina jääkaapissa, vain lämmitystä vaille, mutta en jaksanut edes lämmittää sitä. Se vaikutti liian työläältä, joten söin vain puoli purkkia raejuustoa.

Kun Eelistä (vihdoin) alkoi väsyttää, päätin että nukumme molemmat sohvasängyllä, etten herää itkuhälyttimen "häiriöihin". Laitoin puhelimenkin äänettömälle. Puoli tuntia nukuttuamme läppärin virustorjuntaohjelma päätti iloisesti ja kovalla äänellä ilmoittaa että "your virus database has been updated" ja Eelishän havahtui tähän ääneen. Sain pojan tuuditeltua takaisin uneen makuuasennossa ja yritin jatkaa uniani, jolloin kissa tuli miukumaan pihalle. Vitutuskäyrä alkoi taas nousta ja lopulta kissa luovutti ja lähti pois. No, eipä mennyt kuin viisi minuuttia niin Eeliskin heräsi, ei nukkunut kun toisen puolisen tuntia.

Olin NIIN kiukkuinen! Tämä on se miksi en nuku päikkäreitä, se ei kuitenkaan onnistu ja lopputulos on että olen vain vittuuntuneempi kuin aiemmin. Tuli olo, että aina käy näin, kohtalo tai joku ei vaan halua minun lepäävän. Olin siis oikein kunnon marttyyri-tuulella.

Kun lopulta selvisin ylös sohvalta (kun Eelis alkoi mönkiä liian lähellä jalkopään takana olevaa lamppua), ja sain vaipan vaihdettua, päätin että ei, en anna väsymyksen päästä päälleni. Kieltämällä olevani väsynyt jaksan paremmin. Kun Eelis oli syönyt, laitoin meille vaatteet päälle ja iskin Eeliksen kantoliinaan selkääni ja menimme pihalle viemään vihdoin ne kesäkukat pois. Lannoitin kukkapuskat syyslannoitteella ja lopuksi laitoin lyhdyn etupihalle ja takapihalle räystäsvalot. Kaiken kruunasi alkava hämärä, jolloin laitoin ulos kynttilöitä palamaan. Olo oli energinen ja paljon parempi.

Johtopäätöksenä tästä kaikesta, minä en ole väsynyt. Minua ei väsytä. En ole uupunut enkä väsynyt. Normaalia väsyneempi, kyllä, mutta jaksan silti puuhailla. Piste.

Päivän aikana sain nerokkaan ideankin, enkä ymmärrä miksi sen idean tuleminen on kestänyt näin kauan. Laitan korvatulpan yöllä toiseen korvaan! Nukun useimmiten kyljelläni, joten laitan korvatulpan siihen korvaan joka ei ole tyynyssä. Korvatulpan läpi kuulen kyllä Eeliksen (tiesin sen kun viime lauantaina kuulin Eeliksen itkun alakerrasta yläkertaan, vaikka minulla oli korvatulpat). Ja tämän avulla heräsin yöllä vain kolmesti! En tiedä yhtään onko Eelis heräillyt kuinka usein muuten, vain pari kertaa nostin päätäni kuunnellakseni äänteleekö Eelis (sen jälkeen kun olin käynyt syöttämässä pojan).

Olo on levännyt, toivottavasti tämä maaginen korvatulppa nyt auttaisi uniini, kun en herää Eeliksen jokaiseen äännähdykseen ja kissojen liikkeisiin.

Ja vielä yksi asia mitä tässä mietiskelin eilen. Lapsentahtisuus. Se kun on nykyään suosituksena, lapsentahtinen syöminen ja nukkuminen. Joten mistä ihmeestä nämä suositukset sitten tulevat, että "lapsen pitäisi nukkua kokonaisia öitä ilman tissiä jo 3kk iässä, viimeistään puoli vuotiaana" ja "ei saa antaa maitoa yöllä ja päivälläkin vain ruokailun yhteydessä/jälkeen". Aika ristiriitaista.

1 kommentti:

  1. Voimia!
    Varmasti niin pysäyttävää, kun ulkopuolinen sanoo että näytät väsyneeltä.

    Vauvantahtisuus olisi hyväksi, mutta sen on lähes mahdotonta, kun sinun tarvitsee hoitaa kotiakin siinä ohessa. Olisipa korvatulpasta apua!

    Mulla on tulpat korvilla kun nukun. Muksu tosin nukkuu mun vieressä, kuulen paremmin :) Mulla oli tulpat korvilla jo synnärillä nukkuessa. Tosin ekana yönä en tainnut alkuun käyttää, kun pelkäsin etten heräisi.

    VastaaPoista