keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Arjen rytmiikkaa

Meillä on taas hieman uudenlainen rytmi kehittynyt viimeisen parin viikon aikana. Eelis herää seitsemän aikaan, joskus aiemmin, joskus vähän myöhemmin. Aamusta ähistään paljon pierujen kanssa ja syödään sängyssä ennen ylös nousemista. Kun nousemme, käydään ensin vaihtamassa vaippa, pienellä ilmakylvyllä höystettynä. Siinä samalla itse käyn usein nopeasti suihkussa. Sitten tullaan alakertaan ja syön nopeasti aamiaisen samalla kun Eelis huutelee leikkikaaren alla. Usein saan syödä ihan koko aamiaisen rauhassa mutta joskus Eelis tahtoo syliin heti.

Pienen leikkituokion jälkeen syödään taas (ja annetaan D-vitamiini) ja yhdeksän maissa nukahdetaan 30-45 minuutin nokosille. Tässä välissä usein pumppailen maidon ja tyhjennän/täytän tiskikonetta tai teen muita pikkuaskareita, tai jos väsyttää niin otan itsekin pienet nokoset. Kymmenen maissa heräillään taas, jos on nälkä niin syödään, jos ei niin mennään taas lattialle jumppaamaan. Kun lattiallaoloon kyllästytään, niin mennään pidemmälle ilmakylvylle yläkertaan. Samalla usein laittelen pyykkejä pois, uusia koneeseen, petaan pedin, pesen hampaat jne. Sitten mennään taas syömään ja yhdentoista jälkeen nukahdetaan ja laitan Eeliksen vaunuihin ulos nukkumaan.

Tässä välissä pumppailen maidon jos en sitä aamulla jo pumpannut ja kokkaan ja syön nopeasti lounaan. Yleensä Eelis nukkuu noin kaksi tuntia, joskus jopa lähelle kolme tuntia, joskus taas vain puolitoista tuntia. Jos Eelis nukkuu pitkään, ehdin tehdä kotihommia tai sitten vain katselen nettiteeveetä, päikkäreitä en nuku juuri koskaan koska heti kun olen nukahtamassa, Eelis herää ja sitten minua kiukuttaa.

Taas syödään ensin ja sitten mennään päivän toiselle pidemmälle ilmakylvylle. Koska minulla on höpöttelynaiheet vähän vähissä, usein luen Eelikselle kirjaa. Ihan vain että tulisi monipuolisemmin juteltua vauvalle. Eelis kun tykkää kuunnella ääntäni ja kirjaa lukiessa koitan käyttää eri äänenpainoja joista Eelis innostuu. Ilmakylvyn jälkeen koitetaan vielä vähän olla lattialla kunnes alkaa taas väsyttää, jolloin syödään. Kolmen aikaan nukutaan taas vaunuihin ja lähden yleensä vaunulenkille 30-60 minuutiksi.

Eelis on alkanut herätä vaunulenkin jälkeen kun vaunujen liike lakkaa, mutta joskus nukutaan vielä tunnin verran lenkin päätteeksi. Tässä välissä teen silloin tällöin lihaskuntoa ja usein venyttelen päälle. Jos Eelis herää, syötän sen ensin ja sitten jumppaan. Sitten taas vaihdetaan vaippa (ja otetaan pieni ilmakylpy) ja tullaan alas joko lattialle tai jos isi on tullut töistä kotiin, mennään isin syliin. Ja taas syön nopeasti välipalaa.

Loppuilta vietetään usein isin kanssa, välillä syödään ja jos on saunapäivä, nukutan vauvan sitteriin kuuden maissa. Muuten joko nukutaan noin tunnin-kahden nokoset tai useammat pienet nokoset illan aikana. Ilta on usein vähän itkuisempaa ja levottomampaa aikaa. Itse usein löhöän sohvalla katsomassa hömppäsarjoja ja syön iltapalaa. Yhdeksän aikaan menen iltapuuhiin ja Eelis seuraa pian perässä sänkyyn. Iltasyöttö kestää usein vajaan tunnin, ensin Eelis syö noin 20 minuutin verran, nukahtaa 10-15 minuutiksi ja syö lisää ja lopulta nukahtaa yöunille.

Ensimmäinen unipätkä on useimmiten kolmen tunnin mittainen, ja siitä alkaen herätään pari kertaa kahden tunnin välein, aamua kohti tunnin välein kunnes ei enää nukuta. Muuten laitan Eeliken useimmiten kyljelleen nukkumaan, mutta aamuyöstä viiden aikaan vaihdan asennon mahalleen pierujen takia. Syötän aina tissit vuorotellen, syönti ei kestä usein varttiakaan, eikä Eelis avaa edes silmiään. Hörppään vettä ja vaihdan vauvan toiselle puolelle ja jatkan taas omia uniani. Öisin ei seurustella, röyhtäytetä eikä onneksi itkeskelläkään. Vaippaakaan ei juurikana tarvitse vaihtaa (öisin käytetään kertakäyttöisiä).

Ja taas kaikki alkaa alusta.

Jos olemme jossain matkalla, yritän pitää "päänukahtamisajoista" (klo 11, klo 15 ja klo 22) kiinni, mutta emme lähde liikenteeseen ennen yhtätoista (paitsi tietysti jos on joku kellontarkka meno kuten neuvola). Joskus Eelis herää kesken päikkäreiden syömään hetkeksi mutta nukahtaa usein takaisin (kuten tänään, laitoin ulos nukkumaan ja vähän päälle tunnin päästä Eelis alkoi itkeä ja vaunujen heijailu ei auttanut, nyt nukkuu sohvalla).

Tutti ei meillä kelpaa edelleenkään, se syljetään heti pois suusta. Edes öisin en tutilla saa öhinää loppumaan kuin maksimissaan vartin ajaksi. En kyllä ole ihan kamalasti jaksanut yrittääkään tyrkyttää tuttia. Yöt kuitenkin menevät mielestäni niin mainiosti muuten, ja Eelis ei koskaan ole nukkunut tuntitolkulla kerrallaan. Ehkä sen maha vain on niin pieni, että sinne ei mahdu ruokaa pidemmäksi ajaksi. Eihän tuo ole vielä kahta kuukauttakaan. Kuitenkin ruoka aina kelpaa eikä Eelis jää asumaan tissille, kun ruokailut on ruokailtu, Eelis kääntää pään pois tai vaan pullauttaa nännin pois suusta.

Mistä tuli mieleeni että ihan ongelmitta ei imetys ole sujunut. Maitoa kyllä tulee, mutta vasemman tissin kanssa tuntuu jatkuvasti olevan joku vialla. Ensin tuli se tiehyttukos. Sen jälkeen imetys on aina silloin tällöin edelleen koskenut, vaikka iho on ihan ehjä eikä mitään näkyvää vikaa ole havaittavissa. Verenkiertohäiriö vaivaa välillä, nänni on ihan valkoinen. Usein kipu kuitenkin lakkaa muutaman imaisun jälkeen. Tällä viikolla kipu yltyi inhottavaksi ja huomasin että nännin päässä oli yksi nännin näppy keltaisen valkoinen. Ja se oli todella arka, siihen koski liivinsuojuskin. Koitin eilen puristella sitä (se oli finnimäinen) mutta se oli niin kipeä, etten kovasti uskaltanut sitä nypeltää. Kivusta huolimatta imetin tissistä kuitenkin, tiehyttukos pelottaa enempi. Tänään aamulla pumpattuani se valkoinen juttu oli pinnalla ja nyppäsin sen irti. Se oli finnimäinen ja nänniin jäi reikä (kuvottavaa). Pian se reikä kuitenkin täyttyi maidolla, joten ehkä se oli joku mystinen maitotukos. Annoin tissille pitkän ilmakylvyn ja ainakin nännin kipuilu on nyt helpottanut, vielä en ole imettänyt siitä tissistä. Jospa tämä taas tästä.

Itsellä alkaa palo takaisin salille ja jumppiin olla aikamoinen. Kaksi viikkoa ja sitten aloitan taas. Täytyy vaan vuorotella miehen kanssa salipäiviä. Vähän jo valmiiksi jänskättää olla se parituntinen erossa Eeliksestä, vaikka olen ihan varma että hyvin se menee. Täytyy vain vähän harjoitella tuttipullosta syömistä varmuuden vuoksi. Vaikka Eelishän söi ensimmäiset päivät vain tuttipullosta, mutta kun se tutti ei nyt kelpaa, niin pelkään että tuttipullonkin kanssa saattaa olla vähän hankalaa. Vaikka sieltähän tulee sitten sitä maitoa. Ehkäpä se auttaisi tutittomuuteenkin.

Nyt tulikin tekstiä ihan hiljaisten päivien edestäkin. Sohvalta kuului jo vähän heräilyöhinää, joten ehdin vielä käydä vessassa ja sitten meidän vauva-arki jatkuu taas.

2 kommenttia:

  1. Jännä lukea miten eritavoilla muissa vauvaperheissä elellään!

    Meillä päivät menee onnellisen rytmittömästi: Lilja syö kun on nälkä ja nukkuu kun on väsynyt - yleensä pyrin että edes yhdet päiväunet olis ulkona, joskus voi olla kolmetki. Yöt sitte on ihanan tasarytmisiä: yheksän aikaan nukkumaan, yks syöttö neljän aikaan ja unia seittemään tai jopa yheksään asti. Toi teiän heräilymäärä kuulostaa kyllä aika hurjalta edelleen. Ettei Eeliksellä olis vaan tapana vaatia ruokaa nukahtamiseen, ku kyl parikuisen pitäis kait pitempiä aikoja pärjätä ilman syömistä? Vaik eipä kai siitä haittaakaan oo jos ite pärjäät katkonaisemmalla unella :)

    Meillä Lilja on myös isukin kanssa ollu kahestaan kotonaki useamman tunninki ku oon ollu parturissa tai uimassa tai muuten vaan kaupungilla. Ekalla kerralla olin ihan hädissäni, et miten ne pärjää, mut pullosta syöminenki oli sujunu ilman ongelmia ja nyt osaan jo nauttia siitä et voin häippästä kotoa ihan itekseni. Eka kerta uimahallissa oli ihan älyttömän ihana, ku sai uida pitkästä aikaa ihan tosissaan ilman supistuksia tms! En malttanu lopettaa siihen kilsaan niin ku olin ajatellu vaan pistelin menemään oikein kunnolla - ja lihakset kiitti sit seuraavana aamuna :D Lilja ja isukki kävi 2kk neuvolassaki + neuvolalääkärillä kahestaan viime viikolla - oli muuten ihan outoa olla kotona itekseen, ku ei tarvinnu kenenkää päiväuniakaan vahtia! Nopeesti siihen vauva-arkeen on ehtiny tottua :)

    Ihanaa arkea ja kevättä teille!! :)

    VastaaPoista
  2. Hanna, varmasti on aamuyöstä vain nukahtamista varten se maito. Koitin taas viimeyönä tuttia mutta siitäkös Eelis vasta riemastui :D Kyllähän se varmasti tuttiin oppisi mutta olen öisin niin laiska tekemään mitään ylimääräistä, kun kuitenkin tökkäämällä tissin suuhun pääsen itse 10 minuutin päästä takaisin nukkumaan :)

    Ihanalta kuullostaa tuo teidänkin vauva-arki! Ihanaa odottaa kesää vauvan kanssa :)

    Oikein ihanaa kevään ja kesän odotusta teillekin!

    VastaaPoista