keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Pala työpäivää

Tässäpä tieteellistä faktaa:

Päivittäisestä energiansaannista noin 15 % on proteiineja ja kehon proteiinivarastot vastaavat noin kolmasosaa kehon energiavarastosta. Kehon proteiinivarastoa säädellään tiukasti (vain 1 % siitä täytetään päivittäisellä energiansaannilla) ja proteiinin syönti ei lihota, vaikkakin proteiinin syöminen vaikuttaa lihomiseen.

Päivittäisestä energiansaannista 50-100 % on hiilihydraatteja ja se onkin pääenergianlähde. Kehon hiilihyraattivarasto (glykogeeni) on kuitenkin vain 500 - 1000 g ja 50 - 100 % tuosta varastosta täytetään päivittäisellä energiansaannilla. Hiilihydraattivarastojakin säädellään tiukasti ja hiilihydraattien syöminen ei lihota (paitsi äärimmäisissä tapauksissa hiilihydraatteja muutetaan rasvaksi).

Alkoholista saatu energia vaikuttaa rasvatasapainoon, vaikka se ei itsessään lihota. (Periaatteessa alkoholi on hiilihydraattia.)

Päivittäisestä rasvasta saatu energia vastaa noin 1 % kehon rasvavarastoista ja tuo rasvavarasto toimii kehon energiapuskurina. Rasvassa on noin kuusi kertaa enemmän energiaa kuin proteiinissa. Rasva on ravintoaineista ainoa jolla pystyy saamaan aikaan energiaepätasapainon ja siten lisäämään rasvakudoksen määrää (lihomaan).


Eli se on se rasva mitä pitää välttää. No johan tämä tiedettiin ;) Mielenkiintoinen ja sivistävä artikkeli silti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti